Banja

Manastir
Prijatelji sajta


Zapadna Srbija


Oglasi
Događaji

Tokom godine na Banji se tradicionalno održava nekoliko zanimljivih manifestacija, uglavnom vezanih za praznike koje žitelji obeležavaju.

Pribojska BanjaPrva od takvih manifestacija je proslava Badnje večeri i doček najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića. Proslava se održava u manastiru sv. Nikole, uz božićnu liturgiju i svečano paljenje badnjaka u porti. Ovom događaju uvek prisustvuju skoro svi žitelji Banje i okolnih mesta.

Na sam Božić, posle jutarnje liturgije u manastiru, Banjanci se tradicionalno okupljaju na sportskim terenima osnovne škole, gde se uz druženje odigrava nekoliko fudbalskih utakmica. Bez obzira na vremenske uslove, Banjanci se trude da održe tradiciju igranja utakmica u malom fudbalu baš na ovaj praznik.

Pribojska BanjaDa je fudbal najvažnija sporedna stvar i na Banji, dokazuje dugogodišnje održavanje vaskršnjeg turnira u malom fudbalu, koji je prerastao u prave sportske igre jer se, osim fudbala, odigravaju takmičenja u odbojci, košarci, šahu, kartanju, tucanju jajima. Iako se tokom godine na Banji održava nekoliko turnira, ovaj je najposećeniji. Učesnici se uz fer-plej igru uvek dobro zabave, gledaoci druže, a pobednici dobijaju zaslužene nagrade.

Pribojska BanjaNajmasovnija manifestacija koja se tradicionalno održava na Banji, i ono po čemu je Banja pored termalnih izvora poznata još od XVI veka, jeste obeležavanje praznika sv. Ilije - Ilindan. Ranije se ovaj svetitelj, čije ime nosi i jedna od crkvi na Banji, obeležavao u duhu srpskog naroda, tradicionalnim okupljanjem, druženjem, veseljem u porti manastira, a od pre nekoliko godina na Banji se održavaju Ilindanski dani. Tokom ove dvodnevne manifestacije na Banji se može videti veoma bogat kulturno-umetnički program.