Manastir

Banja
Prijatelji sajta


Zapadna SrbijaOglasi
Crkva sv. Ilije

Manastir u Pribojskoj BanjiKada piše o crkvi sv. Ilije, u svojim Prilozima poznavanju manastira sv. Nikola u Banji kod Priboja, M. Šakota navodi citat obnovitelja manastira Dionisija Popovića: ima mala druga cerkva odvoena od velike jedan aršin. I ona e isto tako sazidana no e imala edno veliko kube.
Nakon arheoloških istraživanja, ova crkva je obnovljena i danas je to jednostavna, jednobrodna građevina zidana od tesanih blokova domaće sige.
U toku istraživanja 2003. godine, prema članku „Crkva sv. Nikole ipak najstarija“ koji su  arheolozi Marina i Radovan Bunardžić objavili u Mileševcu 2006. godine, u zasipu zemlje, u oltaru crkve sv. Ilije, pronađen je olovni pečat manastira iz XVI ili XVII veka. Na pečatu je prikazana predstava Sveta tri jerarha sa natpisom u krugu koji glasi SI PEČATM SV NIKOLI B DBRE, a dvoje arheologa su svojim istraživanjima, tokom 2003. i 2005. godine, utvrdili, za razliku od ranije uvreženog mišljenja, da je crkva sv. Nikole ipak najstarija. Istraživanja su pokazala da je crkva sv. Ilije podignuta krajem XVI ili XVII veka, suprotno ranijem mišljenju da je upravo ova građevina predstavljala prvobitnog sv. Nikolu Dabarskog.